Muuttaminen älylukon taakse
Aivan kuten korttimaksamisessa PIN-koodin naputtelemisen on suurelta osin korvannut langaton lähimaksu, myös talouden pitoon toisella tavalla liittyvässä asiassa, nimittäin ovesta kulkemisessa, langattomuus on yleistymään päin. Tämän kehityssuunnan edelläkävijöitä ovat olleet autoilijat, joille auton avain on muuttunut kauko-ohjaimeksi erinäisine painikkeineen. Koodien kanssa ovat erityisesti pelanneet myös nettipelaajat, kuten kolikkopelitbonuskoodi.com-sivuston käyttäjät jahdatessaan tarjouksia. Kodeissa kuitenkin erilaiset ura-avaimet ovat edelleen yleisiä, mutta vaikuttaa siltä, että tulevaisuuden lukot ovat avaimettomia. Niitä käytetään älypuhelimella tai -rannekkeella ja vain toissijaisesti ovikoodilla, tai kaukoavaimella.
Kuva: Omar González.
Yale Doorman
Yale Doorman -järjestelmä lienee tunnetuimpia esimerkkejä miten yhä useamman kotioven lukitus toimii. Monipuolinen järjestelmä mahdollistaa mekaanisten avaimien sijaan Yale Doormania voi käyttää RFID-kulkuläpyskällä, kahvan yläpuolelle naputeltavalla ovikoodilla, tai avainnipussa kulkevalla kaukoavaimella. Lukitusjärjestelmä on asennettavissa niin vanhoihin kuin uusiinkin oviin. Sihen voi ohjelmoida tilapäisiä ovikoodeja, ja lukitus voi toimia täysin automaattisesti niin, että asukkaan lähtiessä toimittamaan asioitaan, ovi menee itsestään lukkoon. Doormanissa on sisäänrakennettu murtohälytin. Jotta Yale Doormania voisi käyttää älypuhelimella tai muulla mobiililaitteella, on taloudessa oltava Smart Home -keskusyksikkö ja -lukkomoduuli. Sellaisen lukkojärjestelmän hinta on jopa 800 euroa eikä hintaan sisälly asennus.
Oviku Nero
Älylukkojen markkinoilla vertauskuvallisesti jalkansa oven väliin yrittää saada Oviku Oy tuotteellaan OVIKU Nero. Doormaniin verrattuna edullinen ja yksinkertaisempi lukkopaketti yhdistää älypuhelimen ja OVIKU-avaimen. Se ei siis korvaa olemassa olevaa lukkopesää. Paristokäyttöisen Nero-laitteen hinta on noin 250 euroa eikä hintaan sisälly asennus.