Myös kankun kasvattajat käyttävät ionisaattoreita/otsonaattoreita
Modernit ionisaattorit, jotka toimivat ilman otsonia, soveltuvat muuttokohteen viimeistelemiseen asukkaan vaihtuessa. Ionisaattorilla voi poistaa huoneistosta tunkkaisia hajuja, kuten maalatuista seinistä lähtevän käryn, tai seinien pinnoille juuttuneen tupakan- tai kannabiksen lemun. Ionisaattorilla saa huoneilmasta pois myös bakteerit ja virukset, jotka voisivat aiheuttaa allergikolle tukkoisen olon.
Kuva: ClassicallyPrinted
Toisaalta sisäilmalle voi oireilla myös kosteus- ja homevaurioiden vuoksi. Rakennuksen kosteusvaurio voi kehittää astman ja pahentaa astman oireita, aiheuttaa yskitystä, päänsärkyä, lihas- ja nivelsärkyä, hengenahdistusta, hengityksen vinkumista. Monet yritykset, kuten Suomen Sisäilmatutkimus Oy, tekee rakennuksiin home- ja mikrobitutkimuksia. Usein sellainen tutkimus edellyttää rakenteiden osittaista avaamista.
Siinä missä otsonaattorin— ei siis ionisaattorin — huoneilmaan päästämä otsoni haisee raikkaalle ja ärsyttävälle, on hampulle ominainen pistävä haju suurelta osin peräisin humuleenista, ja noin viidestä muusta terpeeneihin kuuluvasta aineesta. Humuleenia löytyy monista yrteistä ja kukista, jopa kaljasta. Lue lisää täältä humuleenin vaikutuksista.
Ionisaattorin ja otsonaattorin ero
Toisin kuin ionisaattoria, ei otsonaattoria tule käyttää samanaikaisesti tiloissa, joissa oleskelee ihmisiä. Ionisaattori vapauttaa ilmaan varautuneita ioneja. Ne tarrautuvat ilmassa leijuviin epäpuhtauksiin ja kasvattavat niiden kokoa. Otsonaattori toisaalta vapauttaa otsonia ja se voi aiheuttaa haittaa terveydelle.
Hintaesimerkkejä
Vertailun vuoksi Urakkamaailma.fi-sivustolla mainitaan 50 neliömetrin kokoisen huoneiston otsonoinnin maksaneen 300 euroa, ja vajaan 70-neliöisen asunnon, jossa oli tupakoitu vuosikausia, otsonoinnin maksaneen 365 euroa.